Hafta sonu yasakları özellikle gündelik hayatında hafta sonlarını daha çok dışarıda zaman geçirenler için oldukça zor geçiyor. Hepimiz bu yasaklarda birçok aktiviteyi denesek de en sonunda tekrar tekrar yastığımızı önlü arkalı değiştirmekten daha fazla bir şey yapamıyoruz.Burada vereceğim 10 tavsiye de 48 saatiniz için çok fazla yer kaplayacak olmasa da en azından belki ilk defa farklı bir konuyu denemeniz için motivasyon olur. İlk defa deneyecek olduğum işler her zaman ilgimi çekmiştir. Çünkü ilklerin her zaman kusuru vardır ve bu kusurları ilk seferde ne siz ne de birlikte aktivite yaptığınız ya da öğrendiğiniz kişi görmeyecektir. O yüzden ilk seferleriniz ne kadar ciddi olsa da oldukça eğlenceli olsun ve mutfağı batırmaktan da, kas ağrısı çekmekten de, kaybetmekten de kazanmaktan da korkmayın. Haydi gelin 48 saat’e sığabileceklere;

Yemek/Tatlı Yapmak

Benim için mutfak gerçekten çok keyif aldığım bir hobi. Üniversite yıllarına gelmeden daha önce bulaşık yıkamak, hazır birkaç yemek hazırlamak bile ilgi çekici olmuştu. Üniversite yıllarında 4 yıl boyunca evde kalmış olmam beni daha fazla mutfağa itti. Yeri geldiğin de sürekli tekrardan sıkılsam da şu an o zamanların ekmeğini yiyorum diyebilirim.

Şimdi sizlere 1 yemek ve 1 tatlı tarifi vererek bu aktivitenize bir katkı daha sunmak istiyorum.

4 Kişilik Bulgur Pilavı Tarifi

Malzemeler:

5 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ 1 Soğan 1 Büyük Domates 2 Sivri Biber 2 Bardak Bulgur 4 Su Bardağı Sıcak Su 1 Çay Kaşığı Tuz

Ekstra: 1 Adet Bulyon ve 1 Tatlı Kaşığı Pulbiber

Yapılışı:

Kısık ateşe tencerimizi koyduktan sonra yağımızı döküyoruz ve ardından soğanımızı doğrayıp pembeleşinceye kadar bekliyoruz ardından biberleri ve en son domatesi dökerek 2-3 dakika boyunca pişiriyoruz. İyice kıvamına gelen sebzelerin üstüne suyla yıkadığımız bulguru ekliyoruz.Biraz karıştırdıktan sonra varsa eğer tavuk bulyonumuzu yoksa sıcak suyumuzu ekliyoruz. En son tuzumuzu ve pulbiberimizi ekleyerek pilav suyunu çekene kadar kısık ateşte bekletiyoruz. Suyunu çektiğinde alıp bir örtü veya kağıt peçeteyle pilavın üstünü örtüp kapağını kapatıyoruz. Yaklaşık 10-15 dakika sonra pilavımız iyice havasını aldıktan sonra afiyetle yiyoruz. Afiyet olsun.

4 Kişilik Islak Brownie Tarifi

Malzemeler:

Şerbet: 1 Su Bardağı Su, 1 Su Bardağı Toz Şeker

125 Gram Tereyağ/Margarin 1 Paket Vanilya 1 Yumurta 3 Su Bardağı Un 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ 1 Çay Bardağı Pudra Şekeri 3 Yemek Kaşığı Kakao 1 Adet Pişirme Kağıdı

Ekstra: Hindistan Cevizi Tozu

Kısık ateşte küçük bir tencereye su ve şekerimizi döküp 2-3 dakika karıştırdıktan sonra şerbetimiz kaynayana kadar bekliyor ardından ayrı bir kaba dökerek şerbetimizi bekletiyoruz.

Daha sonra malzemelerimizi sırası farketmeksizin bir kaba dökerek hamur rengini alıp kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Artık bir top şeklini alan hamurumuzu 2 avuç içinde misket gibi yuvarlamadan önce fırınımızı 200 derece de alt-üst açıyoruz. Çıkardığımız tepsimizi pişirme kağıdı üzerine misketleri diziyoruz yaklaşık bu tarifte 25 tane top çıkıyor ve hepsi bitince ortalama 10 dakika ısınmış fırınımıza koyup 10 dakika pişmesini bekliyoruz. 10 dakikayı geçirmeyin. Ardından pişen brownielerimizi daha önceden hazırladığımız şerbete tek tek çatalla batırarak başka bir tabağa alıyoruz. En son eğer varsa hem görüntü hem de tat almak için Hindistan cevizimizi üstüne döküyoruz. Afiyet olsun.

Egzersiz/Spor Yapmak

Bilenler vardır benim gezgin hayatımdan önce oldukça aktif bir spor hayatım vardı. Hem hobi hem iş olarak başlamaya doğru giderken seyahatlerim başladı ve spordan uzaklaştım. Şimdiye kadar yüzmeden tenise, futboldan, taekwondaya, atletizm’den fitnesssa bir çok sporla uğraştım. Yetmedi koca bir spor bilimleri fakültesinden bu yıl mezun oldum. Ben ne kadar spordan uzaklaşmış olsam da yollarda uzun yürüyüşlerim bile bana olumlu bir katkı sağlıyor ve dinç kalmamı sağlıyor. Sporu sadece dışarıda, salonlarda yapabileceğiniz bir aktivite de görmeyin. Evde varsa küçük birkaç ağırlığımız yoksa kendimize yetecek hatta fazla bile gelebilecek beden ağırlığımızı kullanarak birçok egzersizi evde yapabiliriz işte bu saat dilimlerinde kendi ağırlığımızı kullanalım ve spor yapalım.

Örnek birkaç egzersiz:

Squat- Plank-Yan Plank- Diz Üstü  Geriye Esneme- Ayakta İki Yana Esneme-Şınav-Diz Üstü Şınav-Mekik-İp Atlama ve Dumbell varsa dumbell hareketleri, curl, hammer..

Film/Dizi İzlemek

En çok yaptığımız belki en sevdiğimiz belki en kolayımıza gelen aktivitelerden birisidir dizi veya film izlemek. Bunun için sizlere hazırladığım ayrı iki link vardı. İki link içerisinde de başyapıtlar var. Ruhsal durumunuza göre ders çıkarmak istediğiniz, gülmek istediğiniz, gerilim yaşamak istediğiniz ya da çerezlik gibi tüketmek istediğiniz sinema kuşağı alta koyacağım iki link içerisinde tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Link1Film:

Link2Dizi:

Kitap/Dergi/Blog Okumak

Alışkanlıkları olanlar, bilgi arıyanlar ve serbest zamanlarını okuyarak değerlendirmek isteyenlerin yeri burası. Bu blog bile sizlere tavsiye verirken en azından zamanınızın bir kısmını verimli şekil de size aracı olarak geçirmeye yarıyor. Bazen makaleler, bazen yol hikayeleri bazen tavsiyeler, bazen gerçek bilgiler o an okuduğunuz yazıya göre size değer katabiliyor. Dergiler ise yaşamlarımız içerisinde uzak kalmasını istediğimizde senelerce yaklaşmayacak kadar uzak bir kere elimize alıp okumaya başladığımızda hiç bitirmek istemeyecek kadar tutkulu şeyler. Ben özellikle karikatür dergilerini çok fazla severim, okumaya çalışırım. Lise yıllarımda Fenerbahçe’nin dergilerine de ayrı meraklıydım. Şimdilerde leman, ot, kafa, bavul, uykusuz, kafka vb birçok dergi var ve gerçekten çok keyifle okuyorum. Kitaplar için film ve dizi gibi ayrı bir link açmıştım hatta onların değerlerinden bahsetmiştim onları vakitin içinde vakit yaratmak için kullanmamız gerektiğinden boş zamanlara kitapların sığmaayacağından bahsetmiştim gelin o yazıya ve tavsiye ye orada bakalım.Link aşağıda.

LinkKitap: https://www.rotasizevren.com/seyyahin-20-kitap-tavsiyesi/

Harita İncelemek

İşte benim en keyif aldığım anlardan birine geldik. Haritalar çocukluğumdan beri en ilgimi çeken görseller olmuştur. Hava durumlarıda öyle ama konumuz haritalar. Bırakın şimdi benim seyyahlığımı ve gidelim küçüklüğe. Evde ki atlaslar var  zamanının yepyesini ama şimdiler de bulamadığımız. Biraz ilgisi olanlar size söylüyorum açardık, bakardık, bakardık gözümüz kapalı yer seçerdik. Nerede olduğumuzu bilmeden bir dünyaya ait yerlere parmak götürürdük. Hadi yine evde varsa kağıt bir harita açalım gözümüzü kapatıp götürelim. Bir gün ya oraya plan yapalım ya da seneler sonra bu anı unutup gittiğimiz de hatırlanacak ufak bir zaman bırakalım. Okyanusun maviliğinde kaybolalım, buzulların içinde neler olduğunu hayal edelim. Yoksa kağımız telefonumuzu açalım, bilgisayarımızı açalım. Haritaları, Earth’ı açıp yakınlaştıralım. Saatleriniz akıp gidecek.

İyilik

Nasıl yani demeyin. Çok güzel bir yolunu söyleyeceğim ama bence hepimiz yapıyoruzdur, biz yapmasak ailemizden görmüşüzdür ama bugün biz yapalım. Eğer bulabilirsek evde ayrı ayrı karton kutular bulalım ve hepsine ayrı yazılar yazalım; Giyim, Kırtasiye, Kitap gibi.Açalım gardrobumuzu ve deneyebildiğimiz ve bize gerçekten olmayan, olmayacak olan, sadece bir dolabın kalabalığna ait giysileri çıkaralım ayıralım çok eskileri bir yere yeni sayılacaklar bir yere. Aynısını kırtasiye malzemelerimize, biriken test veya okuma kitaplarımıza yapalım. Ama bunu bir kartona veya kutuya yapmadığınız sürece olmaz. Kenarda durmasın biriksin kartonda. Sonra aile fertlerine yaptıralım. Bedenleri bir kağıda yazalım. Arkadaşlarımızı arayalım ve rica edelim. Çıkanları yasak bitiminde alalım ve büyütelim. Sonra ihtiyacı olanlara temiz yıkanmış bir şekil de ulaştıralım. Nasıl ulaştırmanız konusunda zor da kalırsanız ben yardımcı olurum. Sevgiyle.

İsim Şehir / Satranç / Oyun

Neden 101 yok demeyin, internet oyunuda koymak istemedim. Yasakları kaç kişi geçiriyorsunuz bilmiyorum ama tek başınıza değilseniz kesinlikle isim şehiri hatırlayabilirsiniz. Yazdığımız kategorileri genişleterek bir puan rekoru koyabilirsiniz. Satranç takımınız varsa önce gambiti açıp sonra da ailenizi veya arkadaşlarınızı karşınıza alabilirsiniz. Varsa tabu, monopoly vb tarzında oyunları oynayabilirsiniz. İyi eğlenceleer.

Örgü Örmek / Bileklik Yapmak

Evet evet bunuda tecrübe etmiş olabilirim. Küçükken mahalle de büyüyen son nesile aitim diyebilirim bir 98’li olarak. Büyüdüğümüz sitede arkadaşlarımızla nereden geldiğini hatırlayamadığım farklı kolye uçlarını lastik veya iplere takarak çeşit çeşit şekil de tezgah açtığımızı hatırlıyorum. Küçüklükten bileklik yapmayı bilen ve denemiş biriydim. Tabi bunun bir de yolda kazanç kısmı var ben o bileklik kısmını daha hiç denemedim. Ama küçükken elime aldıysam ileride de iyi parçalar çıkarabilirim diye düşünüyorum. Çünkü küçükken elimizin dokundukları bize çok fazla şey katıyor. Bu spor olsun, tiyatro, bale ne olursa olsun öyle bence. Haydi çıkarrınn örgü iplerii ve köşelere sıkışmış kolyeleri. Parçalayın renk renk yapın ve üretin. Hayırlı işler.

Günlük Tutmak / Yazı Yazmak

Günlük yazdığıma bakmayın uzun soluklu demiyorum. Yapanları zaten takdir ediyorum çok güzel bir hobi ve yaşamları içersinde ileriye dönük çok önemli ve eğlenceli belgeler üretiyorlar. Benim önerdiğim ise 2 günlük günlük. Bir gün eğer kurtulabilirsek bu pandemiden zamanın içinde yine kaybolacağız ve şimdilerde geçmeyen seneler o zamanlarda akıp gidecek.. Sonra geriye sadece maskeli fotoğraflarımız, attığımız birkaç tweet kalıcak. Peki biz bu yasaklarda ne hissettik marttan, hazirana 7 gün evde olan benim için bir roman çıkarabilecek kelimeler geçirdim aklımdan yazmadım, belki bir gün ama konumuz sizssiniz, bu iki günler bize çok hafif geliyor dimi çünkü 4-5 gün yasakları gördük, korktuk, alışmamıştık ama şimdi bu yasaklar yıllar öncesinde bir tek darbe zamanlarında olmuşken geriye baktığımız da nasıl gözlerimizi pörtletiyorduk veyahut o anı yaşıyorken içinde heyecanının nasıl kayboluyorduk. İşte bu izleri sadece görsele değil yazıya dökersek iki günlük bile ileride bakmaktan daha çok hissiyat yaşayacağımız kaynaklarımız olabilir. Yazalım..

Fotoğraf Çekmek / Dil Öğrenmek / Tamir Yapmak / Tablo & Yapboz

Bitirmeden önce üç konuya da değinmek istedim. Çok fazla da tutma niyetinde değilim sizi. Buraya kadar elbet kendinize aldığınız bir aktivite olmuştur olmadıysa  da son şansı iyi değerlendirmek istedim diyebilirim. Fotoğraf hepimizin tutkusu ve en güzel yanı sadece dışarıya ait olmaması. Fotoğrafçıların bile doğuş yeri bir stüdyo. Düşünsenize milyonlarca saklanan fotoğraf stüdyolardan, iş başvuruları, eskiyen pasaportlar, aile fotoğrafları, düğün fotoğrafları, babamın kar yağdığında kafasına düşen kar taneleriyle beraber fotoğraf çektirdiği yer dahil stüdyo dışarısı değil. Tabiki dışarıda ki fotoğraf dünyasına tutkuluyum, tutkuluyuz ama bence fotoğraf çekmek ya da fotoğraf çekmeyi öğrenmek evde yapılabilecek ve iyi değerlendirebilecek aktivite. Bir nesneye, bardağa, yüzünüze, annenize, arkadaşınıza portre çekimler yapabilirsiniz, farklı açılarda çekebililir, renklerde oynayabilirsiniz, 10 farklı açı denediğinizde ne çok hoşunuza gidenden yürüyebilirsiniz.

Zihin açıklığının ve gelişiminin en çok katkı sağladığı aktivite veya ders veya hobi dil öğrenmekmiş. Yeni kelimeler katması, dilimizin dönmesinden, okumamıza zorlaması, ezberimizi zorlaması hepsi bir mücadele ve atılım. Her mücadele zihin için yaratıcıdır ve ilerleyicidir aslında. Beyin sadece tekrarları ve hareketsizliği sevmez. O yüzden kendi dilinizin bile içinde devrim yapabilecek gelişmeyi sağlasanız oldukça saatlerinizi geçirmiş olursunuz. Yeni bir dil öğrenmenizin güzelliğini söylemiyorum bile.. Daha önce verdiğim tavsiyeler ise alttaki linkte buyrunn.

LinkDil:

Tamir ne alaka demeyin. Tamir etmeden bozadabilirsiniz. Bodrum kattaki bisikletinizi zeytinyağlıyabilir, eski bozuk eşyaları söküp içini inceleyebilirsiniz, evde ki küçük bir şey aylardır yapıştırılmamıştır yapıştırabilirsiniz, kendi söküğünüzü dikebilirsiniz, ayakkabınızı boyayabilirsiniz, telefonunuzu temizleyebilirsiniz. Yani tamir derken hem tamir hem temizlik diyorum. Burada kabiliyetiniz ne kadar varsa o kadar ileri gidebilirsiniz.

Son olarak yeteneklerinizi artık ortaya çıkarma zamanı bir kurşun kalem ile ana hatlar, bir kırmızı kalem ile renkler neden ortaya çıkmasın. Yağlar, boyalar, detaylar sizin işiniz. Bence aranızda en kötü resimi yapan hep bendim. Resim derslerinden kalma korkusu yaşayıp arkadaşlarıma yaptırdığım bile oluyordu ya da düşük gelmesini istemediğim içinn.. Yapboz yapmayı çok isterdim belki evet evet belki değil haftaya ben de yapboz alacağım en son yaptığım 20’li filandı herhalde.. Biraz zorlanmak lazım derim ya işte ben başlıyorum, size de rastgele.

Evren’in Notu:

Umarım verdiğim aktiviteler sizlere bir katkı sağlar. İçlerinden kullandıklarınızı ve özellikle yemek&tatlı tariflerimden yaptıysanız yoruma nasıl olduğunu yazmayı unutmayınız. Sizleri seviyorum varsa önerileriniz yazın yoruma ekleyeyim. Eğer uzun makaleler yazarsanız konuk yazar kısmı açıp yazılarınızı orada yayınlayadabiliriim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir